Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalık Yetiştirmenin Püf Noktaları

Salatalık Yetiştirmenin Püf Noktaları

 Yeterli sulama, besin maddelerince zengin bir toprak ve salatalık tohumu eşit seçimi. Ekim için ilk olarak bahçe toprağı, hayvan gübresi ve torftan oluşan bir toprak karışımı elde edilmektedir. Toprak nemlendirildikten sonra salatalık tohumları ekilmektedir. Ekilen tohumlara canlanması için can suyu verilmektedir.

Fideler oluştuktan sonra eğer birbirine çok yakın şekilde gelişirse, dikkat ederek daha uzak bölgeye aktarılmaktadır. Her bir fide başka alana da aktarılmaktadır. Salatalıklar güneş alan bir noktaya ekilmektedir. Salatalık tohumu ekim işlemlerine önem verildiği kadar bakım işlemlerine önem verilmektedir. Çimlenme başladığı zaman ilk hakiki yaprakları oluşturan fideler seyreltilerek yeterli havalanma sağlanmış olmaktadır. Fide büyüme döneminde hastalık ve zararlılara açık olduğu için bitki koruma tedbirlerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Fideler dikim kıvamına geldikten sonra işlenmiş olan sera toprağına geçirilmektedir. Dikimden önce gerekli gübreleme yapılmaktadır.

Salatalık Yetiştirmenin Püf Noktaları

Tohum ekildikten sonra, her sabah düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Su miktarı toprağın çürümesini engellemektedir. Bu yüzden ölçülü davranılması önerilmektedir. Salatalık bitkisi, meyve vermeye başladığı zaman düzenli periyotlarla sulama gerekmektedir. Işığa da ihtiyaç duyan bir bitkidir.

Salatalık yetiştirmenin püf noktaları. Büyüme devresinde güneş görmesi lazımdır. Salatalık ekli olan alan gün içinde ortalama 8 saat güneş görebilmektedir ve rüzgarı sevmemektedir. Bu sebeple şiddetli rüzgardan korunmaktadır. Salatalık bitkisi sürgün vermeye başladığında tele ya da ipe bağlanmaktadır. Daha geniş alanlar için tel uygundur. İple bağlama ise ev tipine uyum sağlayan bir yöntemdir. Saksıya yerleştirdiğiniz destek çubuklarına, sürgünlerle ya da yumuşak iple bağlanabilmektedir. Tohum ekiminden yaklaşık 70 gün sonra salatalıklar toplanma kıvamına gelmektedir.

Salatalıklar normal çeşit iriliğine gelince hasat edilmektedir ve hasat gecikmemelidir. Hasat geciktiği takdirde salatalıklarda acılaşma meydana gelmektedir. Çeşidin erkencilik noktasında salatalık tohumu ekiminden itibaren ortalama 55-70 gün sonra hasada başlamak gerekmektedir. Salatalıkta ilk hasat, normal meyve boyuna göre irilik 1/3 oranında olmalı ya da en fazla 1/2 değerinde olmaktadır. Ayrıca hasadın gecikmesi meyvelerde şekil bozukluğu ya da irileşme nedeniyle pazarda daha ucuza satılmasına neden olmaktadır. Keskin bir bıçak yardımıyla ya da makaslarla birlikte hasatta meyvelerin dala bağlanan sapından kesilerek ayırmaktadır. Sabahları erken saatlerde hasat yapılması önerilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu