Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalık Fidesi Bakımı

Salatalık Fidesi Bakımı

Salatalık Fidesi Bakımı. Fideler dikimi yapıldıktan sonra, çapalama, gübreleme ve sulama işlemleri düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Aşırıya kaçmadan yapılması gerekmektedir. Dikimi yapıldıktan sonra, salatalık fidesi oldukça fazla su ihtiyacı olmaktadır.

Dipleri, her zaman, daima nemli sulu tutulması gerekmektedir. Bu şekilde, hem bitkinin iyi gelişmesi sağlanmakta, hem de, salatalık susuz kaldığında acılık görülmektedir. Bu şekilde, önüne geçilmektedir. En çok suya ihtiyaç duyduğu zaman ise meyve oluşturmaya başladığı dönem olmaktadır.

Salatalık Fidesi Bakımı. Fideler dikimden sonra, mutlaka can suyu verilmektedir. İlk meyveler görülünceye kadar ama çok sık olmamak koşuluyla 1 veya 3 kez sulamalar yapılmaktadır. Eğer ki, bu sulamalardan daha fazla yapılırsa sararmalar meydana gelmektedir. Meyve görüldükten sonra ise, günde  3 veya 4 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalar, yapraklarda küçülme, solma, gövde ve yapraklarda tüylülük artması sonucu su isteği anlaşılmaktadır. Bu şekilde, görülünce sulamalar yapılmaktadır. Daha çok geçmeden serin saatlerde yapılmaktadır.

Salatalık fidesi , gübrelemeyi çok sevmektedir. İyi yanmış hayvan gübresi, 3-4 ton verilmektedir. Toprak analizi, yapıldıktan sonra gübreleme yapılmaktadır. 8 kg/ dekara fosfor verilmektedir. 10-12 kg/dekara Azot verilmektedir. Dikimden önce ise, 20-25 kg/dekara fosfor verilmektedir. Potasyum gübrelemesinin salatalık verimi üzerindeki olumlu etkileri bulunmaktadır. Potasyum, hem patojenlere karşı bitki direncini artırır hem de enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Bitkide potasyum eksikliği varsa veya bu gübreyi alamıyor ise salatalıklar düzensiz oluşma meydana gelmektedir. Böylece meyvedeki kaliteyi ve lezzeti düşürmektedir.

Salatalık Fidesi Bakımı. Salatalık fidesi dikimleri yapıldıktan sonra ilk çapalama süreci 15 gün sonra çapalama yapılmaktadır. Fideler, 2 veya 3 yaprak oluşturduğu bu zamanlarda yüzeysel olarak çapa yapılmaktadır. İkinci çapalama ise 10 yapraklı olduğunda fideler zamanı geldiğinde yapılmaktadır.

Bu çapalama da biraz daha derin çapalama yapılarak toprağın iyice karışması ve havalanması istenmektedir. Çapalama işlemine bitkiler bulundukları yeri tamamen örtünceye kadar devam edilmeli, bundan sonra yabancı otlar görüldüğü zaman elle çekilerek temizlenmektedir. Bitkilerin daha geniş bir kök sistemi oluşturmaları ve kuvvetli gelişme gösterip iyi ürün verebilmeleri için ikinci çapa ile birlikte hafifçe boğaz doldurulması yapılmaktadır. Birinci veya en geç ikinci çapa sırasında her ekim yerinde en kuvvetli bir bitki bırakılarak diğerleri seyreltilme işlemi yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu