Kırımini, Ağaçören
Kirimini, Ağaçören, Aksaray`a bağlı bir köydür.
Kuruluşu
Daha önce Kırım Tatarlarının yaşadığı inlerden ismini almış zengin doğal yapıya sahip bir yerleşim alanıdır.
Köyün kurucuları:
Aslinin Selçuklu oldugu bilinen Haci Yusuf Bozkurt, Adana Tasköprü dolayindan bu köye binlerce büyükbaş hayvani ile geldiginde burada; tatar kökenli gök Mustafa sahin vardi ve oda burada hayvancilik ile ugrasmaktaydi. Daha sonra comakci lakapli M.bahceci,Fevzi boztepe geldiler.
H.Yusuf Bozkurt efendi, Arapca,farsca bildigi icin burayi onun öncülügünde yerlesim alani haline getirdiler ve hemen bir Cami insa edip ibadet etmeyi arzuladilar. Bugunkü yukari Ulu Camii serif dir.
Daha sonra inevi(Eskiahurlu yöresinden) Hüseyin Altuntepe (Sabanli)yöresinden, Yildiz ailesi (hacimahmut) yöresinden ve arnavut asilli,Ali Yildirim (Paltali) yöresinden, Galic ünal (Ali usagi) yöresinden (cecen asilli) gelerek sürekli göc alan bir yerlesim bölgesi olmustur.
Daha sonra sivas yöresinden serttas ailesi, Dogu anadolu bölgesinden Dogan ailesi, yesilöz ailesi bu köye yerlesmislerdir. Daha sonra et ailesi gelmistir. ilmi ve kültürel calismalara cok önem veren bu güzel yöremizin sulama alani, genis tarimi, hayvanciligi,tuz ve kirec gibi zengin madenleri vardir. Türistik calismalara baslanmis, gelecegin en ümitvar yerleridir.
Bulamir adli berrak suyu olan ce$me Hitit göcmenlerince insa edilmis olup,cesmenin ismi ve üzerindeki eski $ifre i$aret hala akillara büyük sorular getirmektedir. Takriben 580 yil gecmisi olan bu köy Aksaray iline önemli kisilikler kazandirmis, maddi,manevi katkilari bulunmaktadir. Köyün en eski ve varlikli Aileleri: Bozkurt, Bahceci,Boztepe ve Sahin aileleridir.
Haci yusuf efendinin büyük gayretleri, sahip oldugu ilim ve irfan; bu gün köy halkini cok ileri bir seviyeye getirmistir. Medeni ve modern yasantiya hep önem vermekle beraber, islamin o bölgede kalesidir. Dini yasamini hep Maneviyati icin yapmis, hic bir negatif duruma müsade edilmemistir. Haci Yusuf Bozkurt un oglu Dede efendinin yasami hala bir örnek ve ilime isiktir.
Bütün köy halkina okuma ve yazma ögretmis, daha sonra o yörenin ilk okulunu 1949 yilinda insa ettirmis, diger 7 köy halkina buradan ilim ögretilmistir. Bir cok Avukat,Memur ve Asker yetistiren bu köy bir dünya köyüdür.ınsanları cana çok yakındır aynı zamanda okuma oranı yüksektır ŞENOL BOZTEPE EN ÜNLÜLERINDENDIR üzüyır boztepe koye emek verenlerın başonda gelır.koyü en cok dagıstan et koruyup kollamaktadır
Dış Göçler ve Almanya
1960 Alman -Türk işgücü anlaşması çercevesinde bü köyden Almanyaya 1963 yılında ilk giden ve daha gitmeden Almanca bilen Ahmet Bozkurt, daha sonra çevreden yüzlerce insanın Avrupaya açıllmasını saglamış, halkın refah seviyesi bu sebep ile yükselmiştir. Avusturalya, Kanada, Avrupanın birçok devletinde insanları vardır.Cumhuriyet tarihinden sonra oluşturulan ilk ilçelerden Şerefli Koçhisar ilçesinin ilk mustantik(Defterdarı) olan Ömer Bozkurt bu köyün bir evladıdır.
Kırımini Köyüne Emek Verenler
S.Dede Bozkurt, 22 yil zamanın muhtarlığını, imamlığını yürütmüştür. Süleyman Bahçeci, Yol su,elektirik alanında büyük katkı saglamış 15 yıl Muhtarlık etmiştir.İstiklal savaşında onlarca savasçı ve teknik adam yollayan bu Köyün; S.dede Bozkurt,Hurşit Bozkurt, Çapan Bozkurt,Cemal Bozkurt, Ali Şahin, Veli Bahçeci,M.Bahçeci, Çakır İshak Bahçeci, Bekar Şahin, Mehmet Boztepe, Ali Bahçeci gibi ünlü Gazileri olmuştur. 12 Yıl boyunca yurdun savunuculari ve M.Kemal Atatürkün ordular ilk hedefiniz Akdeniz emrine bu Gaziler ön cephede uymuslardir. onları rahmetle ve minnet ile anıyoruz. Aksaray ili ve Şereflikochisar ilçesinde zengin esnafı olan bu köy Tuz gölü ile de kucaklaşmaktadır. Eğitime çok önem veren bu köy gençliğinin geleceğe söyleyecek sözü vardır. Bu Köyün gelecek için bazı projeleri vardır; Köy ile bitişik haldeki 75 Haneli Avşar köyü ile birleşerek Belediyesini kuracak, hem turizm, hem hayvancılık alanında mega atılımları ile Kapadokya Türizminin cazibesi olacak, Erciyesin berrak iklimini insanlara burada tattıracaktır. Köydeki iklim ve gıda güzelliği nedeni ile; bu köy halkında ölüm yaş oranı 74`tür. 480 yıllık pelit ağacı köyün bir abidesidir. 700 yıllık el yazma Kuran-i Kerim yine bu köyde emaneten Bekir Bozkurt dadır. Hz.Mevlanın Gel, kim olursan ol yine gel sözü bu köyde yaşanmakta, misafirperverlik, iyilik, ikram köy halkında sanki bir vazifedir. Köy hep canlı ve cıvıl cıvıldır. Yetiştirdiği bütün insanların kalbi bu köy için atmiş ve atmaktadır.
— Haci ahmetli Tepekoy
Bir Yorum