Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalık Fidesi Yetiştiriciliği

Salatalık Fidesi Yetiştiriciliği

Salatalık Fidesi Yetiştiriciliği.  Fide yetiştirmek doğrudan tohum ekim yönteminden daha masrafsız ve verimli ürünler elde edilmektedir. Kaliteli salatalık fidesi , uygun bir fide harcı, iyi bir bakım ve yetiştirme ortamı kurulmaktadır. Harç hazırlanırken, çiftlik gübresi, toprak ve kum karışımları konulmaktadır. Orman toprağı kullanımında, iki parti halinde çiftlik gübresi, iki parti halinde orman toprağı ve biraz kum karışımı yapılmaktadır.

Salatalık Fidesi Yetiştiriciliği. Bahçe toprağı kullanımında, 6 parti halinde çiftlik gübresi, üç kısım bahçe toprağı ve biraz kum karışımı verilmektedir. Daha sonra, hazırlanan bu toprak karışımlarına salatalık tohumu ekimi yapılmaktadır. Tohumlar, yastık veya başka uygun materyallere Şubat ayından itibaren ekimi yapılmaktadır. Yer değiştirmeye hassas olduklarından dolayı, şaşırtma işlemi yapılmamaktadır. Bu nedenle, tohumlar yastıklara ekimi yapılmaktadır. 10 cm sıra arasında ve 10 cm sıra üzeri olacak şekilde ekimi yapılmaktadır.

Daha düzenli ve tamamen çıkış için, her ekim alanına, 2 veya 3 adet tohum atılmaktadır. 2 veya 3 yapraklı döneme gelene kadar mutlaka fısfıs yardımıyla su verilmektedir. Dikkatli ve özenli olunması gerekmektedir. Daha sonra, en iyi çıkış sağlayan fidelerden bir tanesi bırakılarak diğerlerine seyreltme işlemi yapılmaktadır.

Açık alan için yetiştiricilik yapılacaksa, yastık veya başka materyallerde yetiştirilen salatalık fidesi soğuk havalar ortadan kalkınca dikimi yapılmaktadır. Bu dikim alanları ise, daha önceden işlenmiş dar veya geniş masuralara dikimi yapılmaktadır. Tek sıralı olarak yetiştirme yapılacaksa, 55 veya 60 cm genişliğinde yapılmaktadır. Çift sıralı olarak yetiştirme yapılacaksa, 90 veya 120 cm genişliğinde hazırlık yapılmaktadır. Sıra üzerinde, 45-50 cm olacak şekilde dikilmektedir.

Salatalık Fidesi Yetiştiriciliği. Salatalık fidesi  dikim aşamasına gelince, ekim yapılan alandan dikkatlice çıkartılmaktadır. Önceden açılmış çukurlara konulmaktadır. Daha sonra, can suyu verilmektedir. Fide etrafında kalan boşluklar, su verilerek dolması sağlanmaktadır. Yine boşluklar var ise, toprakla doldurulmaktadır. Meyve oluşumları başlayınca potasyum ve kalsiyum gübrelemesi yapılmaya başlanmaktadır. Salatalık verimli bir bitki olduğu için potasyum gübresini zamanında ve istediği oranda verilmesi gerekmektedir. Bitkide potasyum eksikliği varsa veya bu gübreyi alamıyor ise salatalıklar düzensiz oluşma meydana gelmektedir. Böylece meyvedeki kaliteyi ve lezzeti düşürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu