Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalık Toprak Hazırlığı

Salatalık Toprak Hazırlığı. Derin, su tutma kabiliyeti yüksek, organik madde ve diğer besin maddelerince zengin, tınlı ve kumlu tınlı topraklarda iyi yetişmektedir. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğu için toprağın iyi drene edilmiş olması ve eriyen tuz seviyesinin düşük olması gerekmektedir. Uygun toprak elde edildikten toprak hazırlığı yapılmaktadır. Salatalık tohumu yetiştiriciliği için gece 18-20°C, gündüz 26-30°C en uygun sıcaklıklardır.

Salatalık Toprak Hazırlığı. Aşırı nemli, soğuk, killi ve su düzeyi düşük olan topraklarda istenilen verim alınamamaktadır. Ağır bünyeli topraklarda çiçek oluşumu gecikir, kök hastalıklar görülme riski çoğalmaktadır. Hafif bünyeli topraklarda bilinçli bir gübreleme yapıldığı takdirde verimli bir üretim yapılmaktadır. Bitkinin yetişebilmesi için optimum pH aralığı 5.5 – 5.8 dereceleri arasındadır. Düşük pH değerine sahip, asidik topraklarda magnezyum eksikliği ortaya çıkabilmektedir.

Işık ve sıcaklık koşulları yüksek olduğu zamanlar salatalık, metrekareden günde 2,5-4 litre su ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu suyun dengeli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Fazla suda salatalık için zararlıdır. Damla sulama sistemi bu yönden çok uygun olmaktadır. Serada salatalık tohumu yetiştiricilik yapılacaksa hava nemi %60-80 arasında olması tavsiye edilmektedir.

Salatalık Toprak Hazırlığı. Toprağın, ekim ve dikim için toprak karakteri, uygulanacak sulama sistemi ve yetiştirme yöntemleri gibi faktörler göz önünde bulundurmaktadır. Salatalık köklerinin daha rahat gelişim göstermesi için toprağın iyice havalanmış olması gerekmektedir. Böylece salatalık tohumu ekimi için toprak tam tavındayken sürülmektedir. Eğer gerekiyorsa tarlanın önce sulanması daha sonra toprak tava gelir gelmez sürülerek işlenmesi gerekmektedir.

İlk olarak hayvan gübresini dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini artırmakta hem de toprağı organik maddece zenginleştirmektedir. Ardından diskaro çekilerek keseklerin ufalanması sağlanmaktadır ve toprak yüzeyinde bulunan çeşitli bitki artıklarının temizlenmesi amacıyla dikkatli bir tırmıklama yapılması gerekmektedir. Üstelik bunu yaparak hem toprak ekime ve dikime hazır hale gelmektedir hem de daha rahat sulama yapılması sağlanmaktadır.

Hıyar bitkisi düz tarlada yetişebildiği gibi herek vererek veya askıya alınarak da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hıyar yetiştiriciliğinde 4 farklı yöntem vardır. Bu yöntemler; tek sıralı yetiştirme, çift sıralı yetiştirme, fide ile üretim ve örtü altı yetiştiriciliğidir. Tohum ekimi el ile hatta işçiliği azaltmak için mibzerle de yapılabilmektedir. Ayrıca tohum ekimi yapıldıktan sonra tarlaya ahır gübresi atılmakta ve kaymak tabaka oluşumu engellenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu