Köyümüzde Yetişen Ürünler

Balkabağı Bakımı Nasıl Olmalıdır ?

Balkabağı Bakımı Nasıl Olmalıdır

Balkabağı Bakımı Nasıl Olmalıdır,

Ülkemizde pek çok kişi tarafından tercih edilen tatlısı yapılan  meyveyi kişiler   yetiştirmeyi ister. Bu kişilerin bahçede veya tarlada balkabağı yetiştirirken birkaç püf noktasına dikkat etmesi gereklidir. Kabak toplamak için olgunlaşma zamanını bilmek gereklidir.   İşte balkabağının olgunlaştığını anlamak için püf noktaları. Balkabağının rengi ve büyüklüğü değişir. Kabaklar olgunlaştıkça büyür ve daha koyu bir renge dönüşmeye başlar. Olgunlaşan kabakların kabuğu daha sert olur. Balkabağı tohumu  ekim ve dikim öncesinde bir veya iki kez toprağı işlemek gereklidir.

Balkabağı Bakımı Nasıl Olmalıdır. Tırmık geçirerek tarla tesviyesi yapılabilir. Yetiştirme kaplarının içine ekilen tohumlar için 3-5 cm derinlik yeterli olur. Soğuğa korumalı alanlarda yetiştirilen fideler, dikimden bir gün önce sulanarak dikime hazırlanmalıdır.  Fide 4-5 yapraklı olduğunda esas yerine dikilmeye hazır anlamına gelir.

Tohumdan yetiştirmeyi planlıyorsanız, nisan sonu mayıs başı gibi elle bir ekiciye veya bitkiye geçebilirsiniz. Bazı kabak çekirdeği çeşitleri daha fazla yayıldığı için ekim yapılırken cinsine göre mesafe ayarlanmalıdır. 60×60, 70×70 veya 80×80 cm aralıklı çukurlara ekim yapabilirsiniz. Ekici ile ekenler için   600-800 gram tohum, elle 1-1.5 kg  balkabağı tohumu yeterlidir. Bölgedeki son donun tarihi, fide dikmek için tohumların saksı ve torbalara ne zaman ekileceğini gösterir. Dikim sırasında toprak ile fide arasında boşluk olmaması önemlidir.

Balkabağı Bakımı Nasıl Olmalıdır. Ankara İl Tarım Müdürlüğü Kabak Yetiştirme Belgeleri’ne göre, kumlu toprakta balkabağı yetiştirmek istediğinizde, toprağı daha uygun hale getirmek için çiftlik gübresi ve ticari gübreler kullanılmaktadır. Bu şekilde ilerleme sağlayabilirsiniz. Kabak yetiştirirken, tam bir organik bileşime sahip olmak avantajlıdır. Balkabağı tohumu  ekimden veya ekimden yaklaşık bir ay önce, on dönüm başına 3-4 adet yanmış çiftlik gübresi uygulanması gereklidir. Ticari gübre olarak 25-30 kg %33 amonyum nitrat, 20-25 kg TSP veya diamonyum fosfat ve 20 kg potasyum sülfat. Ayrıca çiçek burun çürüklüğü varsa canlı gübre uygulanması gereklidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu