Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalığın İklim İstekleri

Salatalığın İklim İstekleri. Ilıman iklim meyvesidir ve soğuklara karşı oldukça hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğü zaman salatalık bitkisi hemen etkilemektedir. Salatalık tohumu ekildikten sonra iyi çimlenme gösterebilmesi adına toprak ısısı 11-18 C arasında olması uygundur. Hava sıcaklığı yükseldikçe olarak çimlenme hızı da artmaktadır. Sıcak ve kurak dönemlerde sulama yapılmalıdır. Sulama belirli periyotlarla yapılmaz ise hem gelişimi yavaşlar hem de meyvelerde acılaşma olmaktadır.

Salatalığın İklim İstekleri. Özellikle meyve verdikten sonra sulama işlemine dikkat edilmelidir. Fakat bu dönemlerde fazla sulama yapıldığı taktirde meyvelerin sararmasına sebep olmaktadır. Mümkünse sulamaların sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü yapılması uygundur. En iyi verimi almak için özellikle ilkbahar aylarında soğuk tehlikesi geçer geçmez salatalık tohumu ekimi yapılmaktadır. Hava sıcaklığı 30°C’nin üzerinde olursa solgunluğa neden olmaktadır. Sıcaklığın 40°C’nin üstüne çıkması durumunda ise bazı fizyolojik bozukluklar görülmektedir. Salatalık için güneşlenme süreside önemlidir. En az 8 saat güneş ışığı almalıdır. Işıklanma süresinin ve miktarının azalması, salatalıkta erkek çiçek oluşumuna neden olmaktadır.

 Işık ve sıcaklık koşulları yüksek olduğu zamanlar salatalık, metrekareden günde 2,5-4 litre su ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu suyun dengeli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Fazla suda salatalık için zararlıdır. Damla sulama sistemi bu yönden çok uygun olmaktadır. Serada yetiştiricilik yapılacaksa hava nemi %60-80 arasında olması tavsiye edilmektedir.

Salatalığın İklim İstekleri. Aşırı nemli, soğuk, killi ve su düzeyi düşük olan topraklarda istenilen verim alınamamaktadır. Salatalık tohumu derin, su tutma kabiliyeti yüksek, organik madde ve diğer besin maddelerince zengin, tınlı ve kumlu tınlı topraklarda iyi yetişmektedir. Üstelik ağır bünyeli topraklarda çiçek oluşumu gecikir, kök hastalıklar görülme riski çoğalmaktadır. Hafif bünyeli topraklarda bilinçli bir gübreleme yapıldığı takdirde verimli bir üretim yapılmaktadır.

Bitkinin yetişebilmesi için optimum pH aralığı 5.5 – 5.8 dereceleri arasındadır. Düşük pH değerine sahip, asidik topraklarda magnezyum eksikliği ortaya çıkabilmektedir. Salatalık bitkisi gübreyi çok seven bir yapıdadır. Bu nedenle yanmış çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini artırmaktadır hem de toprak organik maddece zenginleştirilmiş olmaktadır. Ayrıyeten toprak analizi yaptırdıktan sonra analiz sonuçlarına toprak ihtiyacına göre eksik olan maddeler için gübre desteği yapılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu