Köyümüzde Yetişen Ürünler

Turşuluk Salatalık Tohumu Ekimi

Turşuluk Salatalık Tohumu Ekimi

Ilıman iklim sebzesi olduğu için soğuklara karşı oldukça hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğü zaman hemen etkilemektedir ve zarar görmektedir. turşuluk salatalık tohumu çimlenebilmesi için uygun toprak sıcaklığı minimum 11°C olmalıdır. En yüksek çimlenme aralığı 11-18°C arasındadır. En uygun toprak pH aralığı 5.5-5.8 arasında olmalıdır. Özellikle Ph değeri düşük olursa asidik topraklarda magnezyum eksikliği oluşabilmektedir.Turşuluk Salatalık Tohumu Ekimi. Çimlenme hızı sıcaklık artışına bağlıdır. Salatalık bitkisi toprak seçimi konusunda oldukça seçicidir. Aşırı nemli, soğuk, killi ve su düzeyi düşük olan topraklarda istenen verim alınamamaktadır. Çiçek oluşumu ağır yapılı topraklarda gecikme yaşar ve kök hastalıkların görülme riski artar. Hafif yapılı topraklarda etkili bir gübreleme yapıldığı zaman verimli bir üretim yapılabilir.

Ekim yapmadan 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletilmelidir. Bu işlem turşuluk salatalık tohumu çimlendirme oranını artıracaktır. Çimlenme olabilmesi için toprak ısısının 10-20 derece arasında olması lazımdır. Salatalık tohumlarını ekeceğiniz kabın veya viyolin üst kısmına 2 cm kala ince toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurmaktadır. Daha sonra  fısfıs yardımıyla nemlendirmektedir Nemlendirilen toprağa salatalık tohumları ekilmektedir ve üzeri aynı toprakla doldurulmaktadır.

Turşuluk Salatalık Tohumu Ekimi. Yapıldıktan sonra yüzey toprağı fısfıs yardımıyla nemlendirilmelidir. Daha sonra ekim yapılan kap veya viyol şeffaf bir naylonla üzeri kapatılmalıdır. Arada bir kontrol ederek toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Tohumların tahmini çimlenme süresi 8-10 gün arasında olmaktadır. Turşuluk salatalık tohumu çimlenmeye başladığı zaman şeffaf naylon kaldırılmalıdır ve direk güneş ışığından korunmalıdır. Tohumlar yaklaşık 4-5 cm olup fide haline geldiği zaman ekim yapılacak alana aktarılabilmektedir.

Salatalık ılıman iklim meyvesidir ve soğuklara karşı oldukça hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğü zaman salatalık bitkisi hemen etkilemektedir. Salatalık tohumları ekildikten sonra iyi çimlenme gösterebilmesi adına toprak ısısı 11-18 C arasında olması uygundur. Hava sıcaklığı yükseldikçe olarak çimlenme hızı da artmaktadır. Sıcak ve kurak dönemlerde sulama yapılmalıdır. Sulama belirli periyotlarla yapılmaz ise hem gelişimi yavaşlamaktadır hem de meyvelerde acılaşma olmaktadır. Özellikle meyve verdikten sonra sulama işlemine dikkat edilmelidir. Fakat bu dönemlerde fazla sulama yapıldığı taktirde meyvelerin sararmasına sebep olmaktadır. Ayrıca en  iyi verimi almak için özellikle ilkbahar aylarında soğuk tehlikesi geçer geçmez ekimi yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu