Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalık Yetiştiriciliği

Salatalık Yetiştiriciliği. Kabakgilller familyasında yer alan yazlık bir sebze türüdür. Açık tarla ve serada yetiştiriciliği yapılmaktadır. Otsu gövdeye sahip olup sürünücü ve tırmanıcı karakterdedir. Kök yapısı yüzlektir. Ayrıca meyve yapısı değişik şekil ve büyüklükte olabilir. 1 gramında 35-55 adet tohum bulunmaktadır. Salatalık tohumu ekimi elle ocaklara ekimi yapıldığı gibi hassas tohum ekim mibzerleri ile de yapılmaktadır.

Salatalık Yetiştiriciliği. Ilıman iklimlerden hoşlanmaktadır. En uygun çimlenme sıcaklığı 25-30oC’dır. 10oC’den düşük ve 38oC’den yüksek sıcaklıklarda çimlenme oranı düşmektedir. Salatalık tohumu iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak ısısının en az 11 °C olması gerekmektedir.  Çimlenme için en uygun toprak sıcaklığı 10-19 °C arasında değişmektedir.

Sıcaklık artıkça çimlenme hızı da artmaktadır. Yazın sıcak dönemde sulama yapılmazsa bitki gelişimi yavaşlar ve meyvede acılaşma meydana gelmektedir.  Salatalık tarımında sulama bakımından en kritik dönem özellikle meyve bağlama dönemidir. Ayrıca suya çok duyarlı olması sebebiyle “ diplerinin daha nemli bulundurulması ” gereken sebzelerden biri de hıyardır. Böylece bitkinin hem iyi gelişmesi sağlanır hem de özellikle susuzluktan ileri gelen acılaşmaya fırsat verilmemiş olur.

Hıyarın sulama yönünden özellikle  en kritik dönemi meyve bağlama dönemidir. Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan ilk meyveler verilinceye kadarki dönemde çok olmamak koşuluyla su verilmektedir. Ayrıca bu dönemlerde fazla sulama yapılması meyvelerin sararmasına sebep olmaktadır. Özellikle sulamalar mümkünse sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü yapılmaktadır.

Salatalık Yetiştiriciliği

Gübre bakımından zengin toprakları sever. Dekara 4-7 ton iyi yanmış çiftlik gübresi verilmektedir.  Salatalık yetiştiriciliğinde magnezyumlu gübreleme kaliteli meyve üretimi için önemlidir.  Azotlu gübreleme salatalık yetiştiriciliği sırasında önemlidir. Azotlu gübre salatalık tohumu ekiminden önce toprak hazırlığı sırasında temel olarak verilmektedir. Kalan azotun yarısı bitkinin kol atma döneminde diğer yarısı ise meyve bağlamaya başladığı dönemde atılmaktadır. Meyve tutumu için fosforlu gübreleme önerilmektedir. Demir, bor, mangan gibi elementlerin eksikliğinde ve fazlalığında meyve verimi ve kalitesi üzerine olumsuz etki yapabilmektedir.

 Salatalıkta en uygun derim zamanı meyve büyüklüğünün normal iriliğinin ½ aldığı zamandır. Turfanda hıyarlar genellikle tam irileşmeden derim yapılmaktadır.Derimi yapılacak hıyarlar meyvelerinin zarar görmemesi için sabahın erken saatlerinde yapılmaktadır. Daha sonra salatalık meyvesinde yüksek oranda su bulunmasından dolayı uzun süreli muhafazaya uygun değildir. Derimi yapılan salatalık 4-5 gün içerisinde tüketimi yapılmaktadır. Ayrıca gecikmeden dolayı meyvede bozulma görülmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu