Köyümüzde Yetişen Ürünler

Salatalık Fidesi Dikimi

Salatalık Fidesi Dikimi. Toprağın hazırlanması aşamasında toprak yapısı, uygulanacak sulama sistemi ve yetiştirme metotları gibi faktörler dikkate alınmaktadır. Salatalık fidesi  köklerinin rahat gelişim sağlaması için toprağın iyice hava almış olması gerekmektedir. Hayvan gübresini dekara 3-6 ton vermek toprak verimliliğini artırmaktadır. Ayrıca toprağı organik maddece zenginleştirmektedir. Toprak tam tavındayken sürülmektedir ve gerekiyorsa tarlanın önce sulanması ve daha sonra toprak tava gelince sürülmektedir. Ardından keseklerin ufalanması sağlanarak ekime hazır hale getirmektedir.

Salatalık Fidesi Dikimi. Salatalık bitkisi toprak seçimi konusunda oldukça seçicidir. Aşırı nemli, soğuk, killi ve su düzeyi düşük olan topraklarda istenen verim alınamamaktadır. Çiçek oluşumu ağır yapılı topraklarda gecikme yaşar ve kök hastalıklarının görülme riski artmaktadır. Hafif yapılı topraklarda etkili bir gübreleme yapıldığı zaman verimli bir üretim yapmaktadır.

Salatalık fidesi   dikimi yapılmadan önce dikim yapacak olduğunuz toprağın tavına gelmiş olması gerekmektedir. Don olayların geçmiş olması, toprak ısısının uygun olması ve fide dikimi yapılacak toprağın yeterli minerallere sahip olması gerekmektedir. Eğer yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle takviye yapılması önerilmektedir. Ayrıca dikim için en uygun toprak pH aralığı 5,5-5,8 arasında olmaktadır. Eğer ph değeri düşük olursa asidik topraklarda magnezyum eksikliği oluşabilmektedir.

Salatalık Fidesi Dikimi,

için uygun serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmektedir. Fideler güneş ışığından daha fazla yararlanabilmesi için kuzey-güney yönünde dikimler yapılmalıdır.   Salatalık fidesi dikiminde sıralar üzerinde çift dikim yapılması hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltmaktadır. Fide dikimi için uygun hale getirilen toprak nemlendirmektedir ve fideler sıralar üzeri mesafe 40-50 cm, sıralar arası mesafe ise 120-130 cm olacak şekilde dikilmektedir.

Salatalık bitkisi suyu seven bir türdür. Özellikle meyve vermeye başladığı zaman düzenli periyotlarla sulama yapılması gerekmektedir. Sıcak ve kurak dönemlerde sulama yapılmalıdır. Sulama belirli periyotlarla olmaz ise hem gelişimi yavaşlamaktadır hem de meyvelerde acılaşma olmaktadır. Özellikle meyve verdikten sonra sulama işlemine dikkat edilmelidir. Fakat bu dönemlerde fazla sulama yapıldığı taktirde meyvelerin sararmasına sebep olmaktadır. En iyi verimi almak için özellikle ilkbahar aylarında soğuk tehlikesi geçer geçmez ekimi yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu