Ağaçören belde, köyleri ve resimleri

Kederli, Ağaçören

TARİHÇESİ


Köy halkının önceleri doğu Anadolu’da yaşadıkları sanılmaktadır. O zamanlar bazı nedenlerle oradan dağılmışlardır. Bir kısmı , Nevşehir ili Kozaklı ilçesine, bir kısmı Adana ili sınırlarına bir kısmı da buralara yerleşmişlerdir . Akrabalarından bu şekilde ayrılması ile üzülen bu soy üzüntülü anlamına gelen kederli ismini almışlardır. Köye gelenler bugünkü Devedamı kıyılarına yerleşmişler orda sivrisinek yüzünden barınamayarak bugünkü yerine yerleşmiştir. Bu kavim 3-4 aile kadardır. Köyün iki yaylası vardır birisi köleler diğeri hocalar. Köleler ; fakir olduğundan başkalarının işinde çalıştıklarından köle denen bu insanlar geldikleri yerde köleler diye anılmışlar

Hocalar ise yakın zamanda 9 çocuğu olan bir baba köyden gidip bugünkü yere yerleşiyor bu adamın lakabı hoca olmasından dolayı orası da hocalar yaylası adını alıyor.

Kederli köyünde ilkokul ilk defa 1944 yılında okula arsa temin edilmiş köylüler imece usulü ,ile yapmışlar aynı yıl eğitim öğretime başlamışlardır.

ADET VE GÖRENEKLER

Büyüklere su getirildiğinde sol elleri göğüs hizasında tutulmaktadır. Kadınlar yolda erkeğin önünden geçmezler ve erkeğin geçmesini beklerler. Cuma günü hayır için komşulara yemek verilir.

Kültür

Kendini her an geliştiren ve geleneklerine hala bağlıdır.

Coğrafya

Aksaray iline 68 km, Ağaçören ilçesine 8 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
İç Anadolu Bölgesinde maksimum yağış ilkbaharda, minimum yağış yazın düşer.

KEDERLİ KÖYÜ


COĞRAFİ DURUM


Komşuları:
Doğusunda Hacı Ahmetli Tepeköy kuzey doğusunda Çift evi Kasabası kuzeyinde Dadılar batısında Yılmazlar yaylası güney batısında Hacı İsmailli köyü güneyinde Abdi Uşağı yer almaktadır.
Yüzey şekilleri:
Tepelik bir arazi yapısına sahip dere yatağı boyunca kurulmuştur. Uzun ve dağınık bir yerleşim sergileyen köyün doğusunda Karadağ güney doğusunda yayla dağı güney batısında Kumkayası önemli yükseklikte olup batıda ak çeşme mevkiinde geniş düzlükler yer alır.
İklim:
Köyde doğu Anadolu karasal iklimi ile iç Anadolu karasal iklimi arasında geçiş özelliği gösteren bir karasal iklim vardır. Yazları kısa ve sıcaktır. Bu durum İç Anadolunun diğer kesimlerinde yazlar biraz daha uzun ve cok sıcak olarak görülür. Kışlar soğuk donlu uzun ve kar yağışlıdır. Bahar aylarında yağmur dolu yağışları ile birlikte şiddetli rüzgarlar görülür.
Toprak durumu:
Toprak çok kumlu ve verimi düşüktür. Toprağın kumlu olması yağmurlu havalarda ve şiddetli rüzgarlarla toprak erezyonu çok fazla görülür. Toprağın kumlu yapısı köy ve civarında söğüt iğde, kavak gibi ikinci sınıf ağaçların yetişmesine elverişli olup bu toprak elma ve üzüm meyveleriyle nohut buğday arpa kabak gibi ürünlerin yetişmesine yol açar.
Akarsuları ve Durgun suları:
Karacören mevkiinde doğan dere Çiftevi yakınında kurulan barajda göl oluşmuştur. Köyün içme suyu köy içinde çıkan pınarlardan sağlanırken bahçeler ise sulak yerlerde yer alır.
Doğal güzellikleri:
Dere yatağı ve açık arazide su çıkan yerlerde söğüt ve bahçelik yerler dışında yeterli ağaç ve orman varlığı yoktur.
Gelenekler görenekler:
Düğünler Cuma günü namazdan sonra dualarla başlar iki gece üç gündüz devam atikten sonra gelinin damat evine girmesiyle son bulur. Askere uğurlamada askere kına yakılır ve asker adayı komşu ziyaretlerinde bulunarak helalleşir .Giyimleri tipik köy elbiseleri olup kumaş pantolon,ceket kadınlarda yazma,şalvar gençler sportif giyinirler.
Sosyal yaşam:
Akrabalık bağları gelişmiş olup akşamları ailecek birbirlerini ziyaret ederler . kötü günlerinde köy halkı birbirlerine yardımcı olur .Son yıllarda köylülerin okula ve okumaya karşı eğilimi artmış ve lise öğreniminde artış gözlenmiştir.
Sağlık durumu:
Köyde sağlık ocağı vardır.Personel olarak ebe hanım görev yapmaktadır.
Mahalli oyun ve türküleri:
Orta Anadol’ya has halayları ,yine orta Anadolu’da söylenen türküler söylenmektedir.


TARİHÇE


Köyün adı:
Köy halkının önceleri doğu Anadolu’da yaşadıkları sanılmaktadır. Yaşadıkları yerlerden ayrılıp bir kısmı Adana ve Nevşehir illerinin çeşitli bölgelerine yerleşirken bir kısmı da bu yöreye yerleşmiştir. Akrabaların farklı bölgelere dağılmaları aralarında üzüntüye yol açmış ve bu yöreye yerleşenlere kederli ismi verilmiştir. Köy içerisinde çıkan büyük huzursuzluklar hatta adam öldürmeye varan suçlar ve anlaşmazlıklardan dolayı su bulunan her yere dağılmışlar ve dağınık bir yapıya sahip olmuştur. Köy halkı önceleri fakirlikle mücadale ederken Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine işçi göçüyle maddi durumlarını düzeltmişler ve özneleri yaşanan olumsuzluklar ortadan kalkmıştır.


YAŞAYIŞ


Ev yapıları:
Eski evler kerpiçten yapılmıştır. Yeni yapılan evler tuğla ve beton arma olup modern bir görünüm sergilemektedir.


Aile yapısı:
Ata erkil bir yapıya sahip olup aile reisleri yurt dışında çalışmaktadırlar. Babanın yerine reislik dedeleri tarafından yürütülür.


Nüfus yapısı:
Köy nufusu 800 civarındadır. Köyde yaşayanların çoğu orta yaş ve ileri yaş gurubundadır. Gençler ise çalışmak ve okumak için köy dışında bulunmaktadırlar.


Boş zamanlarının değerlendirilmesi:
Köy halkının kışın boş zamanları daha fazla olup yazın kapalı olan kahvehaneler kışın açılır. Kadınlar ve kızlar ise çeyiş işleriyle uğraşır.


DEVLET HİZMETLERİ


Köye 1959,1968 ve 1973 yıllarında okul ve ek binalar yapılmıştır. 1968 yılında su deposu 1991 yılında telefon santrali 1998 de ise şu an okulun bulunduğu bina yapılmış ve aynı yıllarda Ortaköy yolu asfaltlanmıştır.


EKONOMİK HAYAT


Tarım:
Kabak, arpa, buğday, fasülye , nohut ekimi yapılır. Meyve olarak elma ve ceviz üretimi önemli bir yer tutar. Söğüt kavak ve iğde ağaçlarından ise yakacak ve kereste olarak faydalanılır.


Hayvancılık:
Büyük baş hayvanlarından damızlık inek yetiştiriciliği yapılarak elde edilen sütler süt fabrikalarına satılmaktadır. Küçük baş hayvan olarak köyde koyun ve keçi sürüleri bulunmaktadır. Kümes hayvanları ticari amaçlı olmayıp kendi ihtiyaçları için beslenmektedir.


PROBLEMLER ÇÖZÜMLERİ İSTEK VE TEMENNİLER
Köy dağınık ve engebeli olduğundan köy içi ulaşım özellikle kış mevsiminde yollarında çamurlanması ile problem yaşanmaktadır.
Köy içi yollarının kumlanması şebeke sularının daha düzenli akması ve sağlık ocağına gerekli sağlık personelinin verilmesi belli çözüm önerileri arasında sıralayabiliriz.


Kederli Köyü Resimlerine Bakmak İçin Tıklayın!

— Haci ahmetli Tepekoy

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu