Tepeköy Hakkında

Geçim Kaynaklarımız

TARIM,

Köy halkının kendi ihtiyaçlarını karşılamak için buğday ,arpa ve Fig ekilmektedir. Bunda daha çok hayvanların kışlık saman ve yem ihtiyaçlarını karşılaşmaktır. Tarım ülkemizin ve bölgenin şartları gereği daha çok insan ve hayvan gücü ile yapılmakta idi. Ülkemizde geliştikçe her geçen gün makinalaşmaya imkanların elverdiği ölçüde Köyümüzde’de geçişi yapılmaktadır.


SEBZECİLİK 

Sulak ve Verimli Arazilerin Bol ve Ekilebilir Olması Sebebi İle Köyümüz Sebzeciliğede Gereken Önemi vermektedir.Sebzecilik Köyümüzün gelir Kaynakları içinde Üst Sıralardadır,Sebzecilikte Birinci Sırayı Deynek Fasulyesi Alır .Daha Sonra Sırası İle Patates,Biber,Domates ve Soğan Yetiştirilir.Son Zamanlardaki Küresel Isınma nedeni İle Su Sıkıntısı Çekilmeye Başlanmıştır ve Köyümüze Derin ve Zenğin Kuyular Açılma Projesi Devam düsünülmektedir..


MEYVECİLİK

Köyümüzün Geçim Kaynaklarından Biriside Meyvecilik tir Son Yıllarda Bilinçli Olarak Yapılan Meyvecilik Köyümüz’de Hiçte Küçümsenmeyecek Değerdedir. Elma,Armut,Kiraz ve Ayva da Köyümüzünde Yetişen Meyveler Arasındadır.Her geçen Gün Meyvecilik Köyümüzde Hızla Büyümektedir

HAYVANCILIK

Büyük ve Küçükbaş Hayvancılığın Yanı Sıra Yine Köylülerin Kendi İhtiyaçları Doğrultusunda Kümes Hayvancılığı Yapılmaktadır. Zaman Zarfı İçerisinde İlerlemesi Gereken Bölgenin Tek Geçim Kaynağı Sayılabilecek Hayvancılık Günden Güne Geri Gitmekte ve Buna Da Dur Diyen Kimse Çıkmamakta Geleneksel Yöntemlerle Yapılan Hayvancılık Günümüz Şartlarını Uyum Sağlamamakta ve Verim Alınamamakta 1960′ Lı Yıllarda 180 Hane Olan Köyümüz Daha Sonraki Yıllarda Nüfus Artmasıyla Birlikte Geçim Şartlarının Giderek Zorlaşması,Daha İyi Eğitim Alma Ve Daha İyi İmkanlarda Yaşama İsteği Neticesinde Hızla Göç Vermeye Başlamış ve 60 Haneye Kadar Düşmüştür .Göçlerden Dolayı İnsan Gücünün Azalması Bölgemizde Küçükbaş Hayvancılığı Bitirme Noktasına Getirmiştir

Henüz köyün dolu olduğu zamanlarda ortalama olarak her evde en az 8 – 9 büyükbaş hayvan bulunmaktaydı. Ekseri inek, öküz, kömüş, dana, düğe, malak, koyun, keçi, at ve eşek gibi hayvanlar beslenmekteydi. Her sabah ve ikindi bazi arkadaslar toplanan hayvanları otaklaşa keşik usulü ile akşama kadar güderlerdi. Özellikle otun bol olduğu yerlerlere, Ozde yapacda götürülür otlatılır ve sulanırdı.  Sahipleri hayvanlarını sağar ordan dama bağlar ve saman verirdi. Bu iş bütün yaz boyu böyle devam ederdi. Kış aylarında havalar soğuk olduğu için hayvanlar otlanmaya götürülmez yalnızca su içmeleri için kısa süreli damdan dışarıya çıkarılır, ya oluklardan su içirilir.. Kış boyu hayvanlar damda kalır yemeleri için bolca saman ve ot verilirdi. Hatta kış boyu bir samallık dolusu sananı bitirirlerdi. Hayvanların samanı “hatil” denen bölmeler içinden yerlerdi. Kadınlar her gün birkaç kez samallıktan samanları büyük sepetlerle sırtlarında hayvanlara taşırlardı. Yine her gün dam hayvan pisliğinden demir küreklerle temizlerinrdi, buna “Dam Kürüme” denirdi

Küçükbaş Hayvanlar: 

Köyümüzde Koyun ve Keçide beslenir yününden, etinden istifade edilirdi. Ekseri damların altında bulunan iç hayat ve dış hayat denen ağıllarda beslenirdi. Iç hayatta kışın ve gece dururlar, dış hayatta ise yazın ve sabah tutulurlardı. Çevre dağlarda harmanlarda otlatılır, hayat içinde olunca fiğ samanı ve çeşitli otlarla beslenirdi.Sütü sağılır, satılır, yoğurt, ayran, yağ, çökelek yapılırdı.


ARICILIK

Fazla Yaygın ve Profesyonel Olmamakla Beraber Sayılı Birkaç Kişi Tarafından Yapılmaktadır. Mevsimine Göre Verim ve Balın Rengi Değişir.Çam Balı; Diğer Ağaçların Çiçek Dönemin Deki Olumsuz Hava Koşullarıyla Arının Çam Ağaçlarından Bal Özü Toplamasına Yönlendirir. Bal Daha Kalitelidir, Ama Peteklerin Dolması Daha Uzun Süre Alır.Yaz Mevsiminin Kısa Olması Nedeniyle İyi Verim Alınamaz. Çiçeğin Bol Olduğu Mevsimlerde Verim Daha Yüksek Olur.


KÖYÜMÜZDE EKİLEN TAHİLLAR

       Ağırlıklı olarak tarım yapılan köyümüz’de ilkel tarımsal faliyetler olan; eşek, öküz, katır kalıç ve tırpanın yerini traktör ve traktörlere takılan biçer gibi makinalar alarak modern tarım yapmaya başlamışlardır.

 
Buğday Arpa Çavdar
Fiğ Mısır Kabak
Nohut Fasülye Patates
Soğan Purçak Sarımsak

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu