Bahçenizde soğanları nasıl doğru şekilde hasat edip saklayabilirsiniz?
Soğan hasadı, bölgeye ve ekim veya dikim tarihlerine bağlı olarak nisan-ağustos ayları arasında gerçekleşir. İyi biçimlendirilmiş olmalı ve yaprakları iyi kurutulmuş olmalıdır. Güzel bir günde onları al.

Özet :
- Soğan hasadı ve depolanması için malzemeler ve tavsiyeler
- Ampulleri çıkarın
- Soğanları yayın ve kurutun
- Temizle ve ayır
- Soğanları bir rafta saklayın
Soğan hasadı ve depolanması için malzemeler ve tavsiyeler
Renkli soğanlar, yaprakları tamamen solup kuruduğunda olgunlaşır .
Temmuz ve
ağustos aylarında (kış sonunda ekimden yaklaşık 6 ay sonra) kuru havalarda hasat edilir . İçeriye almadan önce birkaç gün güneşte kurumasını bekleyin. Ilıman iklime sahip bölgelerde yaz sonunda ekilen
taze soğanlar ( beyaz veya kırmızı) ihtiyaç duyuldukça hasat edilir. İlkbaharda ekilen küçük beyaz
soğanlar gençken, 2 cm çapındayken hasat edilir ve ihtiyaç duyuldukça taze olarak tüketilir.
Malzeme :
- çatal-kürek
- bıçak
- raf veya ağ
Tavsiye :
Soğanların depolanmasını düzenli olarak kontrol edin; yumuşamaya başlayan ve küf belirtileri gösteren soğanları çıkarın.Bilmekte fayda var:Soğanların yapraklarını hasattan hemen önce bağlamanın olgunlaşmasına yardımcı olduğu söylenir. Aslında hiç kanıtlanmadı ama yine de zararı yok! Eğer vaktimiz olursa…
Ampulleri çıkarın

Soğan hasadında acele etmeyin. Olgunlaşmamışlarsa saklanamazlar.Üst kısımları tamamen kuruyana ve neredeyse kaybolana kadar bekleyin.Bunları çıkarmak için bahçe çatalını kullanın.
Soğanları yayın ve kurutun

Soğanlara zarar vermemek için aleti sıradan yeterince uzağa yerleştirin ve soğanları ortaya çıkarmak için toprağı sallayın.Bunları toplayın, yayın ve kurumaya bırakın – biz buna yeniden kurutma diyoruz – bir iki gün yerde bekletin.
Temizle ve ayır

Daha sonra kalan yaprakları bıçakla kesin.Soğanları elinizde ovalayarak, toprak kalıntılarını ve kendiliğinden dökülecek olan pulları temizleyin.Bunları ayırırken sadece en iyi biçimli olanları, dokunulduğunda sağlam olanları ve herhangi bir yıpranma belirtisi göstermeyenleri saklayın.Sadece renkli soğanlar saklanabilir.
Soğanları bir rafta saklayın

Soğanları, aralarında hava dolaşımı olabilecek şekilde açık ahşap raflarda veya kasalarda saklayın.Farklı yüksekliklerde istiflenebilirler ancak zaman zaman karıştırılmaları gerekecektir.Soğanları kuru, havalandırılmış ve çok fazla ışık almayan bir yerde saklayın.