Ağaçören belde, köyleri ve resimleri

Sarıağıl, Ağaçören

Sarıağıl, Ağaçören

 Sarıağıl, Türkiye

Aksaray
Bilgiler
Nüfus 339 [1] (2000)
Koordinatlar 
Posta Kodu 68600
Alan Kodu 0382
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Aksaray
İlçe Ağaçören

Sarıağıl, Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür.


Konu başlıkları [gizle]1 Tarihi
2 Kültür
3 Coğrafya
4 İklim
5 Nüfus
6 Ekonomi
7 Altyapı bilgileri
8 Dış bağlantılar
 
 Tarihi [değiştir]Sarıağıl köyünün adını nereden aldığı konusunda çok net bir bilgi yoktur. Sadece bazı köylülerin anlattığı kadarı ile buraya ilk gelenler arasında sarı lakaplı bir köylünün ağıllarında koyunculuk yaptığı anlatılmakta bu sebeple köyün adının sarıağıl olduğu söylenmektedir.

Köye ilk yerleşenler şu an Yıldız soy adlı ailelerdir.Yerleşme maksatları köyde başta hayvancılık ve tarım olmak üzere geçimlerini sağlamak olmuştur.

Köyün geçmişi ile ilgili yeterli kayıt yoktur ancak bölge açısından incelendiğinde köy Hitit Frik uygarlıklarıyla Anadolu Selçuklu devleti, Karaman oğulları beyliği ve Osmanlı devleti sınırlarında kalmıştır.

 Kültür [değiştir]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

 Coğrafya [değiştir]Aksaray iline 72 km, Ağaçören ilçesine 8 km uzaklıktadır.

 İklim [değiştir]Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 Nüfus [değiştir]Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 
2000 339
1997 –

 Ekonomi [değiştir]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Altyapı bilgileri [değiştir]Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

SARIAĞIL KÖYÜNÜN TARİHİ 

GEÇMİŞİ: Sarıağıl köyünün 1547 tarihli osmanlı devleti temettuat ve yoklama kaydında 10 hane olarak kayda girmiştir. (Tapu kadastro genel müdürlüğü kuyudi kadime arşivi) köyümüzün ismi Sarıkaya namı diğer sarıağıl olarak geçmektedir. bu kayda göre 6 hanede Türk ve müslümandır. Bu haneler Seyid oğulları, Musa oğulları, Durali oğulları, Pir Mehmet oğulları, Hacı Mehmetler, Mustafa ağalardır.Bu kayda göre 4 hanede gayrimüslim ahaliden oluşmaktadır. Sarıağıl köyü halkının Oğuzların Afşar ve Varsak boylarına bağlı yüzdeciyan cemaatinden olduğu kayıtlara yazılmıştır. Daha sonra 1830 – 1852 ve 1883 tarihlerinde vergi sayımlarında da köy ahalesi kayda girmiştir.

kulaktan dolma ve kısmi kayıtlara dayanan bilgilere göre ise Sarıağıl köyünün ilk yeri yayla (yaylak) mevki diğer ismiyle HAMEDEN olduğu söyleniyor. Bu eski köy yeri şuanki SARIAĞIL köyüne yaklaşık 3 km mefasede bulunmaktadır. Ve Aynı zamanda şuan SARIAĞIL köyüyle arasında 1 km mesafe bulunan KILIÇLI köyü insanlarının bir bütün olduğu eski köylerinin bir olduğu söylenmektedir. eski köyde insanların fazla hastalanmasından dolayı o yerden taşınıp 7 – 8 Hane evin SARIAĞIL köyüne geri kalanlarınında KILIÇLI köyüne taşındığı bilgilerine sahibiz. Bu bilgiyi köyün yaşlıları ve o bölğede bulunan mezarlıklardan ve Osmanlı kayıtlarında kısmı gecen bilgilerden anlaşılmaktadır.

Sarıağıl köyünün ilk yeri yayla (yaylak) mevki diğer ismiyle HAMEDEN olduğu söyleniyor. Bu eski köy yeri şuanki SARIAĞIL köyüne yaklaşık 3 km mefasede bulunmaktadır. Ve Aynı zamanda şuan SARIAĞIL köyüyle arasında 1 km mesafe bulunan KILIÇLI köyü insanlarının bir bütün olduğu eski köylerinin bir olduğu söylenmektedir. eski köyde insanların fazla hastalanmasından dolayı o yerden taşınıp 7 – 8 Hane evin SARIAĞIL köyüne geri kalanlarınında KILIÇLI köyüne taşındığı bilgilerine sahibiz. Bu bilgiyi köyün yaşlıları ve o bölgede bulunan mezarlıklardan ve Osmanlı kayıtlarında kısmı gecen bilgilerden anlaşılmaktadır. 

SARIAĞIL KÖYÜ HALKI – Köyün ana kurucusu 4 sülale olarak biliniyor.

Bu sülale ve soyadları sırasıyla

(Musalar – YİĞİT) (Seyitler – YILDIZ) Koca ömerler – EĞRİKALE) (Pelekler – KOÇAK) (Ayanlar – TAŞKALE) (Kıllılar – Toprak) (Abdullalar – SARIKAYA) DEMİREZLER(aslen Musalardandır. Soyad kanunuyla Demirez soyadını almışlardır.) daha sonraları köye yakın tarihte yereleşenler Hallefeler – AKTAŞ) (Kurutlular – BOZKURT ) ) (Galeler – ÇETİN) (Usuller – YILDIRIM) ve lakaplarını sayamadığımız TOPÇU,DEMİREZ,KARATAŞ,ÇELİK,ARIKAN,SÜLALESİ VE AİLELERİ SARIAĞIL köylüsü olmuşlardır.

SARIAĞIL KÖYÜ HALKI

 – Köyün ana kurucusu 4 sülale olarak biliniyor. Bu sülale ve soyadları sırasıyla (Musalar – YİĞİT) (SEYİTLER – YILDIZ) (Koca ömerler – EĞRİKALE) (Pelekler – KOÇAK) (Ayanlar – TAŞKALE) (Kıllılar – Toprak) daha sonra (Hallefeler – AKTAŞ) ÖZDEMİR (Kurutlular – BOZKURT) (Galeler – ÇETİN) (Abdullalar – SARIKAYA (Usuller – YILDIRIM) ve lakapları sayamadığımız TOPÇU,DEMİREZ,KARATAŞ,ÇELİK,ARIKAN soyadlarıyla sonradan yerleşmiş ve SARIAĞIL köylüsü olmuşlardır. AKTAŞLAR kendi aralarinda sonradan farkli isimlerle adlandirilmistir. Bunlar su sekildedir: HAYRULLAHLAR, VELİLER, ZEKERİYALAR VE HALLEFELER olarak 4 e ayrilmislardir. 

SARIAĞIL KÖYÜ GENEL – Sarıağıl köyünde 1967 yılında ilkokul açılmış olup ilk eğitmen olarak emekli oluncaya kadar bu görevi sürdüren Mustafa YILDIRIM atanmışdır. aynı zaman da köyün sakinlerindendir.Sarıağıl İlköğretim okulu çevre köylerde kurulan okulların çogundan daha önce kurulmuştur.

ÜRÜNLER 

Bahçelerinde ceviz badem kayısı erik armut ağaçları vardır ama dut ağacı biri kara diğeri beyaz olmak üzere sadece 2 tanedir badem ağacı 3-4 tane kvak söğüt karaiğde(calı)bolca yetiştirilir çevre de 1TANE MEŞE PALAMUDU var bilinen tek orman ağacıdır başkaca da yetiştirilmemekte belki yetişmemektedir. Arpa Buğday,nohut,fasülye(kuru) merçimek(yeşil)zaman zaman çavdar etkin gelir kaynağıdır.yem bitkisi olarak Yonça ve Fiğ yetiştirilmekte küçükbaş hayvan nesli yok olma(yok oldu) durumunda iken büyük hayvan varlığı her geçen gün artmaktadır

Asıl yemekleri 1. Kaymaklı Bulgur Pilavı 2. Soğanlama

Düğün yemekleri 1. Yahni 2. Pirinç pilavı 3. Çorba 4. Salata 5. Yaz meyveleri DAHA DOĞRU YAZARSANIZ MUMNUN OLURUM

KÖYÜMÜZÜN GURUR TABLOSU 
 
1. Mustafa YILDIRIM (EMEKLİ ÖĞRETMEN) 
2.Yusuf AKTAŞ (ÖĞRETMEN) AKSARAY 
3. Recep TAŞKALE (POLİS) KIRŞEHİR 
4. Ramazan Ş. BOZKURT (POLİS) KIRŞEHİR 
5. Bircan KARATAŞ (ÖĞRETMEN) AKSARAY 
6. Melikşah KARATAŞ (ÖĞRETMEN) 
7.Özgür AKTAŞ (POLİS) İZMİR 
 
ESNAFLARIMIZ 
1.Ceylan Topcu (Makine Teknisyeni) 
2.. Abdullah BOZKURT (SERVİS ŞOFÖRÜ) 
3.. Menderes BOZKURT (SERVİS ŞOFÖRÜ) 
4.. Hanifi KOÇAK (SERVİS ŞOFÖRÜ) 
5.. Mustafa TOPRAK (SERVİS ŞOFÖRÜ VE TÜPÇÜ 
.6. Muhterem KOÇAK (OTO YIKAMA VE LASTİKÇİ

Coğrafya

Aksaray iline 72 km, Ağaçören ilçesine 8 km uzaklıktadır.

Kuzeyinde Ağaçören ilçesi, güneyinde Kılıçlı köyü, doğusunda Hacı İsmailli köyü, batısında ise Hacı Ahmetli ve Davutlu köyü bulunur.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000339
1997-2013 251EkonomiKöyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Altyapı bilgileriKöyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Okulu 1963 yılında bir öğretmen lojmanı iki dersliği ile birlikte hizmete açılmıştır. Okulun açılışı ile birlikte aynı köyde eğitmen olan Mustafa Yıldırımın sürekli bu köyde ikamet etmesi avantajı ve şevki ile okula yıllarca büyük bir emek ve çaba sarf etmiştir . Eğitmen büyük insan gönül rehberi mustafa yıldırım eğitim ve öğretimdeki kalıcı çabalarının yanı sıra okulun bahçesine bizzat kendi uğraşıyla 52 tane ağaç dikip bu ağaçları korumuş ve yetiştirmiştir. Sarıağıl köyü ilkokulu inşaatı ile ilgili ilginç bir olayda şöyledir: Okulu yapmakta olan mütahit okulun yapımı tümüyle bittikten sonra fark etmiş ki aslında o zamanki Sarıyahşi kasabasına yapılması gereken bu okulu Sarıağıl köyüne yaptıklarını anlamış fakat iş işten geçmiştir.

Sarıağıl Köyü Resimlerine Bakmak İçin Tıklayın!

— Haci Ahmetli Tepekoy

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu