Ağaçören belde, köyleri ve resimleri

Oymaağaç, Ağaçören

Oymaağaç, Ağaçören

Kuzeyinde Kurtini ve Hüsrev ,doğusunda Yağmurhüyüğü ,Yeniceköy, ve Kabakulak köyü, güneyinde Omarsalı ve Güve köyleri, batıda ise Peçenek deresi bulunmaktadır.

Köy Çal Tepesinin dibinde , Peçenek Deresinin üzerinde bulunmaktadır.Yerleşim yerinden Peçenek Deresine doğru inen vadi tamamen yeşil alan olup bu bölgede özellikle kayısılar,elma bahçeleri,üzüm bağları dikkat çeker. Köy bölgenin eskiden en yeşil alanı imiş.

Köyün adını nerden aldığı konusundaki rivayetler de bunu desteklemektedir.Köye ilk yerleşenlerin ağaç oymacılığında ehil oldukları ve bu nedenle köye Oymaağaç adının verildiği söylenmektedir.

Köyün Türklerden önce de yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair izle bulunmaktadır.Köyün çeşitli mevkilerindeki gayr-i islami motiflerle işlenmiş mermer taşların varlığı bunun en büyük delilidir.

Köyün tarihi ile ilgili fazla bilgi bulunmamakla beraber ilk yerleşen Türklerin Anadoluya ilk gelen ve dini yaymak için gelen kişiler olduğu söylenmektedir. Köyümüz 1989 yılına kadar Ankara ili Ş.Koçhisar ilçesine bağlı iken aynı tarihte Aksarayın il olması üzerine Ağaçören ilçesine bağlanarak Aksaray vilayeti sınırları içine dahil edilmiştir.

Köyün nüfusu diğer bölge köylerinde de olduğu gibi her yıl azalmaktadır.Önceleri yurt dışına işci vermeyle başlayan göç daha sonra Aksaray ,Ortaköy ve Ş.Koçhisar merkezlerine iş ve eğitim yetersizliği nedeniyle yönelmiştir.2005 yılı itibariyle köyde 25 civarında mesken bulunmaktadır.

Nüfusun gittikçe azalması köyün ilköğretim okulunun kapanmasına neden olmuştur.Köyün camisinin inşaa tarihi 1925 dir.Bölgede yaygın olduğu üzere tahıl tarımı köyümüzde yaygın bir şekilde yapılmakta olup, Peçenek Deresi kenarındaki alanlarda sulu tarım imkânı mevcuttur.


 Oymaağaç, Türkiye

Aksaray
Bilgiler
Nüfus 143 [1] (2000)
Koordinatlar 
Posta Kodu 68600
Alan Kodu 0382
Yönetim
Coğrafi Bölge İç Anadolu Bölgesi
İl Aksaray
İlçe Ağaçören
Web Sitesi [2]

Oymaağaç, Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür.


Konu başlıkları [gizle]1 Tarihi
2 Kültür
3 Coğrafya
4 Nüfus
5 Ekonomi
6 Muhtarlık
7 Altyapı bilgileri
8 Dış bağlantılar
 
 Tarihi [değiştir]Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

      LA  saten boswer   öğrenıp ne yapcan  demı ama   haklı  deqilLL mıyım
 Kültür [değiştir]Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

 Coğrafya [değiştir]Aksaray iline 62 km, Ağaçören ilçesine 20 km uzaklıktadır.

===İklim===
Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir. yazları sıcak we kurak kışları soğuk we yağislıdr!!

 Nüfus [değiştir] Ekonomi [değiştir]Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 Muhtarlık [değiştir]Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

(2009) – hacıemin güney
2004 –

1999 –
1994 –
1989 –
1984 –
 Altyapı bilgileri [değiştir]Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon İNTERNET BAĞLANTISI vardır.


Aksaray ili Ağaçören ilçesi’ne bağlı bulunan Oymaağaç Köyü’nün tanıtımı amacıyla oluşturulmuştur. 

Bizans Döneminde çok az sayıda insanın bu civarda yaşantı sürdüğüne dair bulgular var, Üzüm Bagları ve Çiftlik sahibi Asillerin, Beylerin Bölgesi olduğuna dair bulgular ve buna işaret eden belgeler vardır .  İlk yerleşen Türkler Bizans tarafından yerleştirilen Koban-Kafkas Bölgesinden Muhacir eden Peçenek(Beçenek) – Alan Boyları ve Taifeleri olmuştur. Bu Boylar sonradan Malazgirtte Selçuklu Ordusu tarafına geçti ve Selçuklu ile birleştiler. Selçuklu Devrinde bu Köyler Karaman Beyliği Arazisi Sınır alanına girmiştir ve bununla Türk Yerleşimleri göçleri devam etmiştir. Oğuz Üçoklar ve Kıpçak Türkleri Boy ve Gruplardan yerleşme ve göçler olduğuna dair Karaman kaynaklarından Osmanlı kaynaklarına kadar göç zamanından Belgeler kayıtlar mevcutur.

En son kayıt altında ki yoğun göçü bu Köy ve civar Köy´ler Tarihi Ankara Savaşı sonrası aldı.Emir Timur´un(Timurlenk) Anadoluyu terk ederken, Sadık Müttefiki ve Dostu olan Karaman Beyliğine Muhafaza ve Korucu destek olarak, Karaman Beyliği sınır Boyları Arazilere Köy’lere kendi Ordu Birliklerinden, Kafkaslardan Türkistandan getirdiği kalabalık sayılı olan bahadır Kabileler ve Taifelerin Tımar Birliklerinden olan Timur Tebası Üyelerinden, Koruyucular yerleştirildi ve geride bırakıldı. Bu amaçla Timurlular tarafından Karaman Beyliğine Anadolu’da kalıcı Askeri nüfuz desteği sağlamak istenilmiştir.

17. Yüzyıl  ile 19. Yüzyıl ortalarına kadar zaman zaman Hazar ve Kuzey Kafkas – Utemiş Karaman Sulak Terek ve

Tiflis – Terekeme Bölgeleri ve Boylarından, Tatar Terekeme Kıpçak – Oğuz Grup ve Taifelerden bu Köy ve civar Köy’lere birer ikişer Aileler ve Kişiler Muacir ettiği kayıt edilmiştir.

Etnik Köken ve Dil, Tatar Terekeme Türkmen etkilerinden dolayı Üçok Oğuz – Kıpçak düzeyinde merkezi bir orta Türk Lehçesi olarak diye tarif etmek mümkün. Bu Bölge Halkının ağızdan ve Kaynaklardan da kesin anlaşılmaktadır.

Köyün eski yerleşim yeri olarak Müslüman olmayan Peçeneklereden izler bulunmaktadır.

Köyün çeşitli mevkilerindeki gayr-i islami motiflerle işlenmiş mermer taşların varlığı bunun önemli delilidir.

Tuz Gölüne dökülen Peçenek çayı bu köyden geçer

Kuzeyinde Kurtini ve Hüsrev ,doğusunda Yagmurhüyügü ,Yeniceköy, ve Kabakulak köyü, güneyinde Omarsalı ve Güve köyleri, batısında ise Peçenek deresi bulunmaktadır. Köyümüz Çal Tepesinin dibinde , Peçenek Deresinin üzerinde bulunmaktadir.

Yerlesim yerinden Peçenek Deresine dogru inen vadi tamamen yeşil alan olup bu bölgede özellikle kayısılar,elma bahçeleri,üzüm bağları dikkat çeker. Köy bölgenin eskiden en yeşil alanı imiş. Köyün adını nerden aldığı konusundaki rivayetler de bunu desteklemektedir.

 Köyün Türklerden önce de yerlesim yeri olarak kullanıldığına dair izler bulunmaktadir.Köyün çesitli mevkilerindeki gayr-i islami motiflerle islenmiş mermer taşların varlığı bunun en büyük delilidir. 

Köyümüz 1989 yılına kadar Ankara ili Ş.Koçhisar ilçesine baglı iken aynı tarihte Aksaray’ın il olması üzerine Ağaçören ilçesine bağlanarak Aksaray vilayeti sınıları çine dahil edilmiştir. Köyün nüfusu diğer bölge köylerinde de oldugu gibi her yıl azalmaktadır.Önceleri yurt dışına işci vermeyle baslayan göç daha sonra Aksaray ,Ortaköy ve Ş.Koçhisar merkezlerine iş ve eğitim yetersizligi nedeniyle yönelmiştir.2005 yılı itibariyle köyde 25 civarında mesken bulunmaktadir. Nüfusun gittikçe azalması köyün ilkögretim okulunun kapanmasina neden olmustur.Köyün camisinin inşaa tarihi 1925 tir.

Bölgede yaygın olduğu üzere tahıl tarımı köyümüzde yaygın bir Şekilde yapılmakta olup, Peçenek Deresi kenarındaki alanlarda sulu tarım imkanı mevcuttur. 


Oymaağaç Ağaçören

Oymaağaç Köyü Resimlerine Bakmak İçin Tıklayın!

— Haci ahmetli Tepekoy

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu