Köyümüzde Yetişen Ürünler

Balkabağı Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

Balkabağı Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

Ilık veya sıcak iklimlerin bitkisi olarak bilinmektedir. Sıcaklık -2 veya -3 derecelere düştüğünde donar ve bitkilerde ölüm gerçekleşmektedir. Balkabağı tohumu çimlenmesi için toprak sıcaklığı 10 veya 12 derece arasında olmalıdır. Kabak bitkisi yazın çok sıcak veya kurak hava koşullarından da hoşlanmamaktadır. İlkbahar ekiminde tohumlar geciktirilmeden yerlerine ekilmeli, hasat dönemi çok sıcaklara bırakılmamalıdır.Balkabağı Hasadı Nasıl Yapılmaktadır.  Sonbahar ekimi ise ağustos içinde ya da eylül ayı başında yapılmalıdır. Toprak bakımından seçici değildir fakat çok ağır ve kumlu topraklarda gelişim göstermemektedir. Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi ürün alınmaktadır. Bu topraklarda erkencilik sağlanmaktadır.

Balkabağı Hasadı Nasıl Yapılmaktadır

Toprak pH’sı 6-7 civarında olmalıdır. Balkabağı tohumu ekim derinliği 2 veya 2.5 cm olmalıdır. Sıra arası ekim mesafesi 60 veya 100 cm sıra üzeri ekim mesafesi 120 veya 180 cm olmalıdır. Tahmini çimlenme günü 6 yada 10 gündür. Belirtilen sıra aralıklarıyla açılan ocaklara ekim yapılmaktadır.

Mibzerle ekim yapanlar için dekar başına 250 veya 300 gram, elle ekimde 500 veya 800 kilogram tohum yeterli olmaktadır. Ticari gübre olarak dekar başına 25 veya 30 kilogram %33 amonyum nitrat, 20-25 kilogram TSP veya  DAP 20 kg potasyum sülfat uygulanmalıdır. Buna ek olarak, çiçek burun çürüklüğü varsa, can gübresi uygulamak gerekmektedir.

Balkabağı Hasadı Nasıl Yapılmaktadır. Balkabaklarının tipi, hasat süresini doğrudan etkilemektedir. Yayılarak gelişen tiplerde ekin başına 2 veya 3 meyve alınmaktadır. Dikine büyüyen çeşitler ise ortalama 4 veya 5 meyve hasat imkanı oluşturmaktadır. Çekirdek kabaklarda hasat, balkabağı tohumu irileşip olgunlaşmasıyla, tam olgunluk döneminde yapılmaktadır. Bal kabağı yaprak ve gövdesinin sararıp kahverengiye dönmesi tam olgunluk dönemi anlamına gelmektedir. Ekimden sonra hasada gelme süresi 110-120 gündür.

Hasat edilecek bitkinin meyve sapı gövdeden kolayca ayrılabilecek durumda olmalıdır. Meyveyi ekine bağlayan sapın kesilmesi veya kırılmasıyla hasat gerçekleştirilmiş olmaktadır. Eğer yağış yoksa, hasat edilen bal kabakları 4-5 gün tarlada bekletilebilmektedir. Fakat yağış varsa, ıslak yüzeylerde meyve bırakılmamaya dikkat edilmelidir.  Hasat sonrasında, tohumlar yüksek neme sahip olduğu için yüksek hava nemi tohumların meyve içinde çimlenmesine neden olmaktadır buda istenilen bir durum değildir.  Kuruyemiş olarak  balkabağı yetiştirildiyse  hasat edilen meyveler çekirdek çıkartma makineleriyle veya elle ayrılarak yapılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu