Ağaçören belde, köyleri ve resimleri

Afşar, Ağaçören

Afşar, Aksaray ilinin Ağaçören ilçesine bağlı bir köydür.

Konu başlıkları
1 Tarihçe
2 Coğrafya
3 İklim
4 Nüfus
5 Ekonomi
6 Altyapı bilgileri
7 Dış bağlantılar


Tarihçe
Köyün tarihinin M.S. 1450’li yıllara dayandığına dair eski eser kalıntıları mevcuttur. Yırtıcı hayvan çokluğunun ser´e dönüşmesi ve av gereksinimi bu köyün önce Avser ve sonra Avşar ismini almasına neden olmuştur. Bu gün ise çok sakin bir yaşam ortamı söz konusudur.

Avşar köyünün kurucusu kabul edilen Öztürk ailesinin Avşar boyundan olduğu bilinmektedir. Köyün, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemlerinde (Moğol istilasının olduğu dönemlerde) Orta Asya’dan göçtüğü; Selçuklu hükümdarı tarafından buraya yerleştirildiği ve yerleşenlerin Avşar olmasından dolayı Avşar adını aldığı iddalar arasındadır. Bilindiği üzere Türkler, yerleştikleri yerlere kendi boylarının, ailelerinin, sülalelerinin adını vermişlerdir.

Köyün en ilginç ve tarihi eseri, yaklaşık M.Ö. 8. yüzyılda oyulduğu anlaşılan, 2 göz, develik ve at mağarasıdır. Bu mağara, el sanatları ve becerinin bir abidesidir. Köyün yüksek bir yerde kurulma nedeni de bu mağaraların verdiği güven ve koruyucu özelliğinden anlaşılmaktadır.

Coğrafya
Aksaray iline 59 Km., Ağaçören ilçesine 20 Km. uzaklıktadır. Bu köydeki coğrafi yapıda deprem ve diğer afetler riski yok denecek kadar azdır.

İklim
Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Köy, Selçuklu, ve Orta Asya kökenli Yörükler’den oluşmuştur. İstanbul, Ankara, Aksaray ve Şerefli Koçhisar ilçesine göç eden pek çok sayıda ailesi vardır, ancak köy ile ilişkilerini kesmemişlerdir. Avrupa’daki insanları ile refah seviyesi yüksek bir köydür. Hasandağı ve Erciyes’in güzel ikliminin verdiği gıda bolluğu nedeniyle olsa gerek, yaş ortalaması 75’tir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 336
1997 –

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Günümüzde her türlü teknik imkanı kullanmaya özen gösteren köy halkı, aynı zamanda el sanatlarına çok önem vermektedir.

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün eteklerindeki zengin doğal su kaynakları, yörenin en sağlıklı ve temiz sularıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Başa dön tuşu